0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

V koledarskem in življenjskem krogu

Ljudje so se pri pripravi hrane ravnali po letnih časih, od katerih je bila odvisna pridelava živil, in praznikih, ki so za posamezne dni v letu narekovali posebne jedi. Pridelkom so s skrbnim hranjenjem in predelavo podaljševali rok uporabe, a je bil ta zelo omejen, hkrati so ljudem prehranjevalne navade uravnavale šege koledarskega in življenjskega kroga.

Od praznika do praznika

Delijo tržiške bržole, po sredi 20. stoletja

 

Krača na god sv. Antona

17. januarja so v Lomu v cerkev prinesli prekajeno svinjsko kračo.

Ptičja ofcet na god sv. Vincencija

22. januarja so starši otroke peljali na Zali rovt. Tam so v grmovju skrili piškote in sladkorčke, otrokom pa rekli, da je to ostalo od ptičje ohceti.

Fliče za post

Flike, ki so jih naredili iz kvašenega testa, ki so ga premazali s smetano in posuli s kumino, so veljale za postno jed.

Kruh in češminova voda pred veliko nočjo

Ragljače so po jutranjem obhodu pri Damulneku postregli s kosom kruha in rdečo češminovo vodo.

Purman za veliko noč

Pred veliko nočjo so v Tržič prignali gosi in purane, da so jih za veliko noč lahko jedli.

Jurjeva kapa na jurjevo

23. aprila so iz umešanih jajc ocvrli jurjevo kapo.

Pohane šnite na florjanovo

4. maja so ocvrli v mleku in jajcih namočen kruh.

Kura za binkošti

Na binkošti so pogosto skuhali kurjo obaro.

Masunek za kres

24. junija so marsikje za zajtrk in večerjo jedli masunek.

Krofi za žegnanje

Na žegnansko nedeljo so marsikje cvrli krofe.

Prešce za vse svete

1. novembra so v premožnejših družinah napekli male hlebčke kruha in jih delili revnim z naročilom, naj molijo za verne duše v vicah.

Mlinci za božič

Pred božično večerjo so ponekod jedli mlince – na kocke narezan poparjen kruh, prelit z medom, ki so ga segreli na masti.

Od rojstva do smrti


Šnita za krst

Ko so nesli novorojenca h krstu, je dala mati babici s seboj šnito – velik kos belega kruha. Naročila ji je, naj ga podati prvemu, ki ga sreča.

Šajdesen po ohceti

Svatom so po ohceti s seboj dali šajdesen – zavitek raznih jedi, da jih je nesel domačim pokusit.

Hleb kruha po pogrebščini

Ko so se domači vrnili od pogreba, so poslali družini vsakega soseda in vsakega sorodnika hleb belega kruha in liter vina.