0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Nekaj jedi iz kmečkega okolja

Ljudje so večinoma jedli tisto, kar so pridelali doma – veliko močnatih jedi, nekaj zelenjave in mesa. Zjutraj je bil na mizi fruštək, pogosto sestavljen iz žgancev in mleka ali odlijača (vode, ki je ostala od kuhanja žganjcev). Za južno so imeli na mizi jedi iz krompirja, moke, ješprenja, fižola, zelja, ... Meso so jedli ob nedeljah, praznikih in pri velikih delih. Za malico so pojedli sir, tako so rekli skuti, kos kruha in čaj ali mleko. Poleti in jeseni so jedli sadje in kruh. Za večerjo so bili pogosto na mizi podmet in mleko, krompir v oblicah in kislo mleko.


Boljše so jedli kakšen teden poleti, če so zaklali kozliča ali jarca ali če so dobili divjačino. Več mesa je bilo na mizi ob kolinah. Kupovali so olje, sladkor, tudi kavo, če je iz ječmena niso sami pražili doma, začimbe in sol.

(foto: Štefan Kodorovič)
Tržiška flika, ki jo je 2. septembra 2021 spekla Jožica Koder.

 

Špehovnik

Gostljata jed, ki so jo jedli s kruhom.

  • Na masti prepražimo moko, zalijemo z vodo in solimo.
Žura

Samostojna jed

  • Skuhamo olupljen krompir, posebej olupljena jabolka. Pretlačimo in zmešamo.
Matuza

Jedli so jo z žganci.

  • V kislo mleko vmešamo moko, to vlijemo v navadno mleko, kuhamo in solimo.
Masunek

Gostljata jed, ki so jo jedli s kruhom.

  • Kislo smetano solimo, mešamo na zmernem ognju, dodamo moko in mešamo.
Ta trda kaša

Ob njej so postregli belo kavo.

  • Oprano proseno kašo skuhamo v slani vodi, zgostimo s podmetom, zabelimo z ocvirki.
Češplovc

Samostojna sladka jed

  • V vodi kuhamo suhe češplje, dodamo proseno kašo, solimo in zabelimo.
Luštrkov sok

Gosta juha

  • Iz moke in jajc naredimo osukancke in jih skuhamo v slani vodi. Začinimo z luštrekom. Dodamo popečene rezine kruha.
Prežganka

Juha

  • Na masti pražimo kumino, dodamo žlico moke, jo zarumenimo, zalijemo z vodo. Zakuhamo stepeno jajce, dodamo sol, poper, zeleni peteršilj in skuto.
Krompir z jesham

Gostljata jed, ki so jo jedli samostojno.

  • Narezan krompir skuhamo in pretlačimo ter dodamo prežganje in kis.
Krompirjeve curce

Jedli so jih skupaj s solato.

  • Kuhan krompir pretlačimo in solimo, dodamo jajca in moko. Oblikujemo svaljke in jih skuhamo v slanem kropu. Zabelimo s praženo čebulo in peteršiljem.
Krompirjevc

Gosta juha

  • Krompir kuhamo v osoljeni vodi, dodamo prežganje, jabolčni kis in šetraj.
Gluhi štruklji

Jedli so jih samostojno ali kot prilogo k mesu.

  • Vzhajano kvašeno testo skuhamo v slanem kropu, ga z vilicami raztrgamo in zabelimo z ocvirki.
Ajdov šmorn

Jedli so ga z vročim mlekom, s čežano ali kompotom, tudi s solato.

  • Zmešamo mleko, jajca in ajdovo moko, solimo. Spečemo v ponvi, raztrgamo z vilicami in še malo popečemo.
Jurjova kapa

Jedli so jo samostojno – pogosto ob godovanjih, na jurjevo in florjanovo.

  • Stepena jajca solimo in dodamo malo moke. Spečemo v ponvi in sladkamo.
Nadváne

Samostojna jed

  • Nadev za krvavice spečemo v pečici.
Gòdla

Samostojna gostljata jed

  • V vodo, v kateri so se kuhale krvavice, dodamo proseno kašo. Začinimo z majaronom in soljo.
Kruhovka

Gostljata juha

  • V vodi namočen kruh pretlačimo, ga zalijemo z vodo in solimo. Okus juhe izboljšamo z ocvirki.
Kruhovi knedli

Jedli so jih s kislim zeljem.

  • Star kruh poparimo z vrelim mlekom. Dodamo praženo čebulo, majaron, peteršilj, jajca in malo moke. Oblikujemo cmoke in skuhamo.
Užvara

Samostojna jed

  • Mleko, ki ga pomolzejo takoj, ko krava povrže telička, vlijemo v pekač, solimo in potresemo s kumino. Spečemo.
Božični mlinci

Jedli so jih pred božično večerjo.

  • Narezan kruh poparimo in odcedimo. Prelijemo z medom, ki smo ga prepražili na masti.
Zaroštan fəžov

Samostojna jed

  • Skuhamo stročji fižol in narezan krompir. Zabelimo s čebulo, prepraženo na masti.
Podmet

Močnata jed

  • Koruzno moko zakuhamo v vodi, dodamo kislo smetano in sol.
Hruške mrgolinke

Jedli so jih s pire krompirjem.

  • Kuhanim hruškam dodamo prežganje, zabelimo z zaseko in sladkamo.
Cvrča

Jed, podobna debelim palačinkam.

  • Zmešamo jajca, mleko in moko, solimo in ocvremo v olju.
Otepena potica

Zelo rahla potica

  • Iz zvare, to je mleko, ki ga pomolzejo takoj, ko krava povrže telička, zamesimo kvašeno testo. Vanj zamešamo rozine, vzhajamo in damo pečt.
Župa iz zaskvana

Juha

  • Zaskvane naredimo iz jajca in moke, ki ju na hitro pregrebemo, dobimo majhne svaljke. Skuhamo v juhi, ki smo ji dodali majaron.
Fidəl

Nadev, ki so ga dali v svinski flam – pečenko.

  • Na kocke narezanemu kruhu dodamo jajca, mleko, čebulo in začimbe.