Meni Strani
TwitterFacebookInstagram
Meni Kategorij

Gregorjevo – tržiški praznik luči ali poklon vodnim božanstvom?

Od 11. do 30. marca 2014 je bila v Kurnikovi hiši na ogled razstava Gregorjevo – tržiški praznik luči ali poklon vodnim božanstvom?

Na predvečer sv. Gregorja, ki goduje 12. marca, je v Tržiču znana šega, v okviru katere so sprva predvsem obrtniški pomočniki in vajenci pozneje pa otroci po Tržiški Bistrici spustili goreče predmete, med njimi peharje in cambohe, v katere so dali oblance, tudi lično izdelane hišice, v katerih so bile prižgane sveče. S tem so simbolično naznanili prihod pomladi in daljšanje svetlega dela dneva. Sv. Gregor je po starem julijanskem koledarju godoval na prvi pomladni dan – torej 21. marca, a se je praznovanje njegovega godu z novim koledarjem v 16. stoletju preneslo na 12. marca.

Med Tržičani in tudi širše na Slovenskem se je z leti utrdilo prepričanje, da gre za šego, ki je povezana z delom šuštarjev, čevljarjev. Čevljarji se pri tej šegi v virih v Tržiču najpogosteje omenjajo. Ti so skupaj z otroki šego ohranili in razvili – po vodi so spustili luč, kajti, kot priča izročilo, jim od sv. Gregorja do sv. Mihaela ni bilo več treba delati ob umetni svetlobi – torej ob luči, ki jim jo je dajala sveča, pozneje petrolejka.

Na razstavi so bili na ogled postavljeni tudi gregorčki, ki so jih izdelali otroci tržiških vrtcev in osnovnih šol v letu 2014.

Pin It on Pinterest