0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Razstava

Tihotapljenje čez Karavanke

5. maj 2022, ob 18. uri v Galeriji Atrij

V četrtek, 5. maja 2022, vas ob 18. uri vljudno vabimo v Galerijo Atrij na odprtje dvojezične razstave Tihotapljenje čez Karavanke.
Tihotapljenje čez Karavanke

Meje na razstavi predstavljenega območja so se stalno spreminjale, s tem pa tudi zakoni in predpisi o čezmejnem prenašanju blaga. Kljub vsem omejitvam in kontrolam so si predvsem obmejni prebivalci vedno znali priskrbeti vse, kar so potrebovali za svoje vsakdanje življenje. Čeprav po zakonu med tihotapljenje spada vsako nedovoljeno čezmejno prenašanje blaga, pa so ljudje vedno zelo dobro ločevali med tihotapljenjem za lastne potrebe in tihotapljenjem z namenom zaslužka. Avtorico Ireno Destovnik so zanimali predvsem tisti, ki so tihotapili, »šmuglali« oziroma »švercali« za svoje lastne potrebe; v vseh časih in krajih so zaradi svoje iznajdljivosti veljali za nekakšne junake; zgodbe o njihovih podvigih se še vedno ustno prenašajo iz roda v rod.

Razstava je v sklopu projekta CarinthiJA 2020 nastala s sodelovanjem SPD »Zarja« iz Železne Kaple, Centra Rinka iz Solčave, KUD Jezersko in Tržiškega muzeja.

V kulturnem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Tržič.

Razstavo bo odprl župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Razstava bo na ogled do 27. 5. 2022.

Galerija Atrij / Trg svobode 18 / 4290 Tržič

Odpiralni čas: od pon. do pet. 8.00–18.00


Nazaj na seznam