0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Razstava

Po skrivnostnih sledeh tržiškega grba

Ali vemo kaj tržiški grb predstavlja? Razstava o tržiškem grbu.

Po skrivnostnih sledeh tržiškega grba

V Galeriji Atrij bo od 17. 11. do 7. 12. 2022 na ogled razstava o tržiškem grbu. Ogledate si jo lahko od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro.

Vabljeni na slovesno odprtje, ki bo 17. 11. 2022 ob 18. uri v Galeriji Atrij Občine Tržič.

Decembra bo minilo 530 let, kar je bil Tržič z deželnoknežjim privilegijem povzdignjen iz vasi v trg. V čas, ko je bil Tržič trg, sodijo vprašanja nastanka in razvoja tržiškega grba, ki smo si jih postavljali v Tržiškem muzeju. Ne zaman, kajti prišli smo do precej verjetnih odgovorov na vprašanji, od kod izvira podoba današnjega grba in kaj izvorno predstavlja.

Pobudo za razstavo je dal Marjan Godnjov – zbiratelj in ljubitelj vsega, kar »diši po Tržiču«. Za razstavo je prispeval številne predmete s tržiškim grbom iz svoje zbirke, nekaj jih je za namen razstave poiskal drugod, jih naročil oz. dal izdelati.

Tržiški grb danes srečujemo na zelo različnih mestih. Da bi bolje spoznali, kako je vpet v naše vsakdanje življenje, smo k sodelovanju povabili člane Foto kluba Tržič. In ne le, da nam pokažejo tržiški grb, opominjajo nas, da ga je mogoče videti tudi prek umetnosti.


Nazaj na seznam