Meni Strani
TwitterFacebookInstagram
Meni Kategorij

Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945

NOV MUZEJ NA LJUBELJU

Tržiški muzej je na Ljubelju, v prostorih nekdanje vojaške karavle odprl novo muzejsko enoto, posvečeno nekdanjemu koncentracijskemu taborišču Ljubelj, ki je bilo zunanje taborišče matičnega taborišča Mauthausen. Muzej dopolnjuje spominski prostor nekdanjega taborišča, ki je bil leta 1999 razglašen za spomenik državnega pomena.

Osrednji del razstave je posvečen nekdanjemu KT Ljubelj in jetnikom, ki so bili tam zaprti. Tematsko izpostavlja sistem terorja v brezpravnem sistemu taborišča, predstavitev jetnikov po narodnostih in razlogih za aretacijo, gradnjo predora Ljubelj. Na razstavi je predstavljeno vodstvo taborišča, enote SS in zdravstvene razmere. Vključena je predstavitev civilnih delavcev, ki so bili Gorenjci, med njimi številni domačini iz Tržiča in so bili vpoklicani prek tedanjih uradov za delo v civilno taborišče, ki je stalo ob koncentracijskem, v katerem je bilo okoli 600 oseb. Prav ti in še drugi prebivalci Tržiča so pomagali jetnikom, se izkazali s svojim pogumom in solidarnostjo in so lahko zgled državljanskega poguma tudi za današnje čase. Opisano je prenehanje delovanja taborišča in kako so se nekdanji jetniki formirali v dve brigadi, francosko Liberté in poljsko Stary. Obe sta se ob koncu vojne pridružili partizanom.

Vsebina razstave odgovarja na vprašanje, zakaj je v današnjem času pomembno obujati težko polpreteklo ljubeljsko zgodovino. Obisk muzeja vzpodbudi razmislek o preteklosti in prihodnosti, postavitev razstave pa obiskovalca aktivno vključi v ogled, ga nagovori s pričevanji, originalnimi predmeti, maketnim prikazom, zvočnimi posnetki, dokumentarnim filmom in ilustracijami.

Za obisk se lahko dogovorite v Tržiškem muzeju vsak dan med 10. in 18. uro.

CENIK

Ogled muzeja posamezniki

Obisk brez vodnika Obisk z vodnikom
Odrasli 4 € 7 €
Otroci, osebe do 18 let, dijaki in študenti 2,5 € 4
Upokojenci 2,5 € 4Ogled muzeja in spominskega parka

Na osebo Doplačilo za vodenje
Skupine do 15 oseb Odrasli 4 € Doplačilo 10 € / 15 € za ang
Otroci, osebe do 18 let, dijaki in študenti 3 € Doplačilo 10 € / 15 € za ang
Upokojenci 3 € Doplačilo 10 € / 15 € za ang
Skupine nad 15 oseb z vodenjem Odrasli 5 € /
Otroci, osebe do 18 let, dijaki in študenti 3 € /
Upokojenci 3 € /

Nazaj na Stalne razstave

Pin It on Pinterest