Meni Strani
TwitterFacebookInstagram
Meni Kategorij

Klobčič in nit, stari modni hit

V Prešernovi dobi so slovele tržiške višnjeve nogavice

 

V Prešernovi dobi so slovele tržiške višnjeve nogaviceV Prešernovi dobi so slovele tržiške višnjeve nogavice

Tržič je bil na Slovenskem najmočnejše nogavičarsko središče. Prvi nogavičarji so znani iz 17. stoletja, največ jih je bilo v Prešernovi dobi. »Popotnik, ki je šel tod mimo, je šel kakor skozi špalir nogavic, razprostrtih na nalašč za to v obliki noge napravljenih deščicah, na katerih so jih sušili in v ta namen razpostavljali ob zidu svojih bivališč.«

Visoke volnene nogavice so izdelovali moški, ženske in otroci. Največ so jih barvali v modro barvo – rekli so ji višnjeva. Po sredini 19. stoletja so moški začeli nositi dolge hlače in tržiški nogavičarji so v nekaj letih propadli.

Preizkusite se lahko v pletenju neskončne nogavice in ugibate, kako so imenovali posamezne vzorce.

 

Lan in ovca, les in nafta

 

Lan in ovca, les in naftaLan in ovca, les in nafta

Ljudje so sejali lan, iz njega spredli niti in tkali platno. Iz volne so izdelovali sukno. Kot je pisal že Valvasor, so Tržičani sloveli po mezlanu – blagu, ki je bilo tkano iz lanu in volne.

Sredi 19. stoletja so vse pogosteje uporabljali bombažno blago. Na trgu je bilo zaradi hitrejše strojne predelave cenejše od platna. Pozneje so tkanine izdelovali iz celuloznih in sintetično pridobljenih vlaken. Prava svila je vse do danes ohranila prestižen pomen.

Različna vlakna, niti in tkanine si lahko ogledati, jih primete, tkete lahko preprogo… Na videu si lahko ogledate postopek predelave lanu, ob zvočni ograji spoznate zanimivosti.

 

Čarobnost modrotiska

 

Čarobnost modrotiskaČarobnost modrotiska

Modrotisk je poseben način ročnega tiskanja vzorcev na blago, ki se obarva z indigom. Imenujemo ga rezervni ali negativni tisk. S pomočjo modela se na blago nanese kašasta lepljiva snov, ki ob barvanju prepreči dostop barvila na vlakna.

V Tržiču so barvali platno, ki so ga prinašali kmetje, in bombažno blago, ki so ga tkali sami. Sloveli so po víšnjevih pávolnikih – modrem potiskanem bombažnem blagu.

Ogledate si lahko film s prikazom starega načina tiskanja blaga, si z vzorci tržiškega modrotiska okrasite svoj koledarček, spoznate, kako so se nekdaj oblačili v Dolini nad Tržičem…

 

Otroški kotiček

 

Otroški kotičekOtroški kotiček

Otroci se lahko preizkusijo v različnih dejavnostih, povezanih s tržiško dediščino. Tam je zmaj, ki je lomastil po Košuti, kovač, mizar in čevljar, ki opravljajo svoje delo, podplati, ki čakajo, da jim zabiješ cveke…

Nazaj na Stalne razstave

Pin It on Pinterest