Meni Strani
TwitterFacebookInstagram
Meni Kategorij

Kurnikova hiša

Kurnikova hiša zavzema v Tržiču posebno mesto. Po požaru, ki je leta 1689 upepelil večino hiš pod farno cerkvijo, so v sredini 18. stoletja na temeljih pogorele hiše postavili novo, ki se je ohranila vse do današnjih dni.

Kurnikova hiša sodi med najdragocenejša pričevanja pretekle bivanjske kulture v Tržiču.

Navdušujoča je njena več kot tri stoletja dolga zgodovina, v kateri je hiša, kjer se je po domače reklo pri Rodarju, menjala svoje lastnike, svojo obliko in funkcijo. Današnje ime nosi po priimku pesnika in kolarja, ki se je leta 1826 rodil v njej – po Vojtehu Kurniku.

Pritličje je zidano, nadstropje pa leseno, prav tako kot tudi s skodlami krita streha. Na strehi so sušilne odprtine (dvignjene stranice) za sušenje volne ali platna. Ima dve črni kuhinji, v pritličju tudi belo kuhinjo, v nadstropju njeno podobo zaznamuje gank.

V pritličju je prikazana lokalna bivanjska kultura, ena od kamer pa je namenjena predstavitvi življenja in dela Vojteha Kurnika.

V zgornjem nadstropju je stalna razstava Kolo se vrti, ko prevaža tovor in ljudi, ki prikazuje umetnost izdelovanja koles.

Nazaj na Stalne razstave

 

Pin It on Pinterest