Meni Strani
TwitterFacebookInstagram
Meni Kategorij

NOVO! Klobčič in nit, stari modni hit

NOVA STALNA RAZSTAVA!

KLOBČIČ IN NIT, STARI MODNI HIT
Tržiški nogavičarji, tkalci in modrotiskarji

Nova stalna razstava v štirih prostorih Pollakove kajže predstavlja vsebine, povezane s tržiško tekstilno dediščino, ob tem tudi nekatere druge obrti (kovači, kolarji, mesarji, krojači). Ob predmetih, besednih opisih in likovnih pričevanjih vključujemo številne interaktivne dejavnosti, s pomočjo katerih se je mogoče z dediščino srečevati na zabaven in hkrati poučen način. Eden od prostorov je posebej namenjen otrokom.

Pomembna obrt, ki je bila doslej po krivici spregledana, je nogavičarstvo. Tržičani so na Kranjskem in širše sloveli po posebnih nogavicah, ki so jih barvali v modro. Pozneje so izdelovali nogavice z vzorci, ki so imeli posebna imena, med obema svetovnima vojnama so nogavice pletli mehansko. V strojnem pletenju se boste na razstavi lahko preizkusili tudi sami.

V vaseh okoli Tržiča so se do konca 19. stoletja ukvarjali s predelavo lanu in volne. Tkali so platno, oblačili so se v oblačila, izdelana iz sukna in raševine. Ob ilustracijah bo mogoče spoznati, kako so ljudje predelovali lan in tkali platno, na razstavi bo mogoče tkati preprogo iz različnih tkanin, spoznavati zanimivostih, ki so povezane s tkaninami in si ogledati film o predelavi lanu.

Tretja pomembnejša tema, ki jo predstavljamo na razstavi, je modrotisk – način vzorčnega barvanja blaga, s čimer so se v 19. stoletju ukvarjali tudi v Pollakovi kajži. Za namen predstavitve tehnologije izdelovanja tovrstnega blaga, smo se odpravili v Avstrijo in v delavnici, kjer blago tiskajo še po starem postopku, in z modeli, ki so se ohranili v Tržiškem muzeju, potiskali blago ter posneli film, ki si ga bo na razstavi mogoče ogledati.

Pin It on Pinterest