Meni Strani
TwitterFacebookInstagram
Meni Kategorij

Odkritje spominske plošče Bohuslavu Lavički

Ob 75-letnici smrti lekarnarja in zbiratelja Ph.Mr. Bohuslava Lavičke pripravlja Rotary klub Tržič Naklo odkritje spominske plošče. Plošča bo nameščena v Tržiču na hiši, kjer je Lavička živel in delal od leta 1911 do svoje smrti 1942.

Vabljeni na spominsko prireditev, ki bo v torek, 9. maja, ob 18. uri pred hišo na Predilniški 2 v Tržiču.

Bohuslav Lavička se je rodil 1. maja 1879 v Chrudimu na Češkem. Po končani gimnaziji se je vpisal študij farmacije na Karlovi univerzi v Pragi, kjer je promoviral leta 1901. Po diplomi je služboval po različnih krajih Avstro-Ogrske in Švice, leta 1909 je prišel v Slovenijo in leta 1911 od lekarnarja Robleka v Tržiču odkupil lekarno. Z leti se je uveljavil kot priznan lekarnar, sam je gojil zdravilne rastline in jih predeloval v zdravila. Raziskovanje zgodovine farmacije in znanosti nasploh je bilo njegovo prirojeno nagnjenje in tako je tekom let nastala obširna zbirka lekarniških predmetov in literature, ki se danes nahaja v tovarni Lek v Ljubljani.

Kot velik svetovljan in svobodomiseln intelektualec je bil s svojim kritičnim pogledom na takratno dogajanje trn v peti okupacijskim oblastem in kot talec ustreljen 16. julija 1942 v Kovorju.

Pin It on Pinterest