Meni Strani
TwitterFacebookInstagram
Meni Kategorij

Tomaž Pirc, ob 200. obletnici rojstva znanega kranjskega in tržiškega zdravnika

V galeriji Atrij Občine Tržič je bila od 10. do 30. oktobra 2013 na ogled razstava Tomaž Pirc, ob 200. obletnici rojstva znanega kranjskega in tržiškega zdravnika.

Avtor razstave je dr. Jurij Kurillo, zdravnik, naravoslovec, fotograf, ki se z raziskovanjem in delovanjem Tomaža Pirca ukvarja že več desetletij. Razstava osvetljuje življenje in delo izjemne in za Tržič tako pomembne osebnosti. Kot izkušen ranocelnik ter porodničar je nekaj časa deloval v rodnem Kranju, med drugim je bil tudi zdravnik dr. Franceta Prešerna, nato se je z družino preselil v Tržič, kjer je deloval vse do svoje smrti leta 1880. Področje raziskovanja Tomaža Pirca je posegalo tudi na področje farmacije, v Tržiču je namreč imel svojo lekarno.

Na razstavi si je bilo mogoče ogledati predmete, ki jih hrani Tržiški muzej, originalna diploma, pridobljena na mediko-kirurški šoli iz leta 1836, kirurgovi originalni recepti, učbenik porodništva, z intarzijo okrašena mizica, v kateri je Tomaž Pirc shranjeval zdravila in preostalo lekarniško opremo, družinski albumi ter portretni sliki dr. Tomaža Pirca in njegove žene.

Razstavo je vsebinsko dopolnjeval tudi porodničarski, zobozdravstveni in ranocelniški instrumentarij iz 18. in 19. stoletja, ki nam jih je posodila prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec z Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete.

Angažiranost g. Jurija Kurilla je spodbudila gostovanja na različnih lokacijah po Sloveniji, v letu 2014 je razstava gostovala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, sledila je razstava v Gorenjskem muzeju ter na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v letu 2015 pa v Mestni knjižnici Kranj. V letu 2015 je s podporo Tržiškega muzeja in Gorenjskega muzeja izšla knjiga, v kateri je avtor dr. Jurij Kurill strnil dolgotrajna raziskovanja o delu in življenju Krajnčana Tomaža Pirca.

Pin It on Pinterest